Vadrózsa cukorrépa vegyszermentes vetőmag

350 Ft

Cukorrépa házi felhasználásra.

Elfogyott

Leírás

Vadrózsa cukorrépa vegyszermentes zöldség vetőmag

A Vadrózsa cukorrépa vegyszermentes zöldség vetőmag répája hosszú, széles, közepes cukortartalmú, fölmagzásra nem hajlamos, ellenálló fajta.

A cukorrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) (a cukornád és cukorcirok mellett) a világon a legjelentősebb termesztett, cukortartalmú ipari növény.

A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övezetre jellemző, hő- és csapadékigénye a cukornádhoz viszonyítva csekély.

Mélyen gyökerező tulajdonsága miatt az alsóbb (1–2 méter közötti) talajrétegek vízkészletéből is sokat képes felhasználni.

A növényállomány megfelelő fejlődésének érdekében a cukorrépa laza és nyirkos magágyat, valamint helyes vetési mélységet (3-3,5 cm) igényel. A magok Magyarországon március végén, április elején kerülnek a talajba. A cukorrépa betakarítása ősszel kezdődik meg.

Házi feldolgozása során egy nagy cukortartalmú természetes oldatot kapunk, amelyet szirup készítésre használhatunk fel. A melléktermékek kiválóan hasznosíthatók a kiskertekben, háztáji állattartásban, takarmányként és komposzt alapanyagként.

Az alaposan megmosott érett répát ledaráljuk és meleg vízben áztatjuk, végül kipréseljük.

Vetés szabadföldbe: március második fele-április első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember-október

Tartalom: 50 g

A Vadrózsa cukorrépa biológiai növényvédelme

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a cukorrépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban, a benne élő kártevők (gyökértetvek, káros fonalférgek, pajorok) ellen.

Használatáról tekintse meg videónkat:

VIDEO

A cukorrépa két gombás betegsége az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás. Utóbbiakat Polyversummal tudjuk kezelni. De ez az egyik legellenállóbb fajta, ezért erre általában nincsen szükség.

A Vadrózsa cukorrépa a tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Orgevit) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

 

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , , , ,

Betakarítási idő

, , , , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadrózsa cukorrépa vegyszermentes vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…