Vaniglia datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány

14 900 Ft

Betegségeknek ellenálló, jellegzetes vaníliás mellékízzel. Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó. Édes, lédús, mag nélküli.

Elfogyott

Leírás

Vaniglia datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány tulajdonságai:

A Vaniglia datolyaszilva gyümölcsfa oltvány világosabb színű, kissé gerezdekre osztott, csúcsosodó, közép nagy méretű, kellemes ízű gyümölcsöt termő fajta.

Nagyfokúan öntermékeny, de másik datolyaszilva fajta növeli a terméskötődést. Rendkívül népszerű, spanyol eredetű, kissé megnyúlt termésű fajta! Éretten húsa őszibarack-szerűen olvadó. Édes, lédús, mag nélküli, de ha más fajta beporozza, akkor lehetnek benne magok. Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva. Mi a már kissé puhulni kezdő gyümölcsöket szeleteljük fel, ezekből hihetetlenül finom mézédes aszalvány lesz, mely a szokásos módon is sokáig, mélyhűtőbe rakva pedig évekig eltartható!

Kifejezetten tápdús talajt és teljes napfényt igényel. Vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést. Hazánkban gombás betegségek nem támadják ezért akár öntözött gyepbe is ültethető.

Alanya (lótusz szilva) szárazság és fagytűrő, -20-30 fokig is télálló, de fiatal korban -főként rügyfakadáskor- érdemes takarni.

Őszi lombszíne sárga, ami szép színfoltja lehet a kertnek.

A kakiszilva Kína, Japán, Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb 4-6 m magasra növő gyümölcsfája. Hatalmas, fényes, haragoszöld leveleikkel önmagukban is kertünk díszei.

Világos mintázatú, alaptónusában fekete, kemény fájából Ázsiában faragványok és intarziás munkák készülnek.

A datolyaszilva a Diospyros kaki az ébenfafélék családjába tartozik. A Diospyros ebenum, az értékes fekete mauricius ébenfa Indiában élő közeli rokonnövénye.

Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken világszerte termesztik.

A datolyaszilva lassan növő alacsony fa vagy bokor termetű növény, magassága 3—15 m. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Törzse 12—15 centiméteres vastagságúra növekszik. Levelei váltakozó állásúak, rövid nyelűek. Sötétzöld levéllemezük 5—25 cm hosszú és 2,5—15 cm széles lehet. Virágai általában egyivarúak, de néha hímnős típusok is megjelennek. A sárgás- vagy zöldes fehér virágokra a négyes szerkezet jellemző.

A Vaniglia datolyaszilva gyümölcsfa oltvány termése:

Gyümölcsei tökéletesen beérnek, mert utó érőek, akkor fogyaszthatóak, amikor már teljesen megpuhultak.

A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik, a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik.

Az érett gyümölcs maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. Utóérés: szoba hőmérsékleten, 2-3 napig. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott kakiszilva, ehhez az összehúzó hatású gyümölcs is alkalmas.
A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban nagyon becsült szer köhögés és légzési nehézségek ellen.

A gyümölcsöskertekbe és ültetvényekre telepített fák 3-4 évente akár 100 kg termést hozhatnak.

A bogyókat teljesen éretten, a csészével együtt vágják le a fáról; a túl korai betakarításnál aromájuk nem tud teljesen kialakulni.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

 

További információk

Tömeg 14 kg
Méretek 100 cm
Érzékenység

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vaniglia datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük