Verde a Costa Bianca Mángold bio vetőmag

1 190 Ft

Csodás, roppanós, hófehér levélnyelek, kompakt, egyben is szedhető növényen

9 készleten

Leírás

Verde a Costa Bianca 2 Mángold bio vetőmag. Szár mángold, gyönyörű fehér, széles szárral és levélerekkel.

A levelek kissé hullámosak, stabilan állók.

Kétéves növény, amely általában áttelel. Minden  talajtípuson működik, ha elegendő tápanyag és nedvesség van.

A levelek világoszöldek és felállók. A vastag és zsíros levélnyelek fehérek.

A leveleket szedjük kívülről befelé. Fogyasszuk mind a leveleket, mind a szárakat. A levéllemezt spenót- szerűen vagy fokhagymával párolva köretként szokták készíteni, míg a vastag fehér levélnyelet spárga- szerűen.

A tavaszi vetésnél a leveleket  őszig szüreteljük.

Aki a spenótot szereti, a mángoldot is fogja. Latin neve Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla jelzi, hogy a cékla legközelebbi rokonáról van szó. A spenótimádóknak azért hasznos mert íze hasonló és június-júliustól a fagyokig szedhetjük, amikor spenót már rég nincsen. Fura, hogy még mindig elég ismeretlennek számít, pedig már i.e. termesztették Ázsia egyes vidékein, a görögök és a rómaiak egyik kedvenc főzelék- és gyógynövénye volt sőt néhány száz évvel ezelőtt még nálunk is gyakran előfordult a kertekben. Aztán valahogy feledésbe merült pedig az egyik legegyszerűbben tartható növény.

Ideje hát, hogy rehabilitáljuk!

A Verde a Costa Bianca 2 Mángold vetését általában április második felében javasolják, mert 9 °C-on csírázik és a hideget nem bírja, de a mostani időjárást nézve talán korábban is lehet próbálkozni vele. Az egyelést szabad földbe vetve sem lehet elkerülni, de később annál kevesebb a gond vele.

A talajt illetően nem túl válogatós, bár a meszes, humuszos közeget jobban kedveli. Napos helyre ültetve szépen fejlődik főleg, ha elég vizet is kap. Ezért eleinte érdemes mulcsozni körülötte a talajt, hogy a víz ne párologjon el, később már a levelei gondoskodnak erről. Akár az enyhébb fagyokat is kibírja, de pl. szalmával takarva a telet is átvészeli és korán kihajt.

A második évben aztán virágzik és magot érlel, olyankor levelei elsatnyulnak.

Ha valakinek az íze mégsem jönne be (kizárt), akkor is gyönyörű, 60-80 cm magas, mélyzöld, fajtától függően fehér, sárga, lila vagy piros levélnyelű növényt nyer a kert díszéül.

Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2- és C-vitamint, oxál- citrom- és almasavat, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort és magnéziumot, ezen kívül cukrot, és a könnyű emészthetőséget segítő pektineket tartalmaz. Levelét a spenóthoz hasonlóan vagy a káposztalevél mintájára hússal, zöldséggel töltve főzhetjük, levélnyelét rántani, párolni, főzni szokták, akárcsak a spárgát. Ma már elég sok fajtája elérhető, mindenki válogathat kedvére.

Mángoldra fel!

Vetés szabadföldbe: április második fele-július végéig,
Betakarítás ideje szabadföldön: július első felétől november első feléig

Tartalom: kb. 2,5g mag

Ezermagtömeg: 12,8g

A Verde a Costa Bianca 2 Mángold biológiai növényvédelme

Vetéskor célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (gyökértetvek, káros fonalférgek, pajorok) ellen.

Biokertben vírusos és bakteriális betegségek ritkán sújtják a mángoldokat. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék) esetén felléphet lisztharmat, amely ellen legkönnyebben narancsolajjal (PrevB2) védekezhetünk, amely a levéltetveket is gyéríti.

A leveleken néha tapasztalható lyukacsosodás egy gombabetegség miatt lép fel. Ennek kitűnő ellenszere a Polyversum nevű élő gomba készítményünk. Az esetek többségében azonban erre sincs szükség a termesztéshez

A mángold a tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat bedolgozni. A talaj nitrogénellátottsága nagymértékben meghatározza a termésmennyiséget, a kálium a betegség-ellenálló képességére és a hidegtűrésére van kedvező hatással. A félmikro elemek közül, más zöldségfélékhez képest nagyobb mennyiséget a vasból és a magnéziumból vesz fel. Ennek a harmonikus pótlására szükség esetén a KERTMESTER fermentált bio trágyánk alkalmas.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Verde a Costa Bianca 2 Mángold Magyarországon jól bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Verde a Costa Bianca 2 Mángold vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , , , ,

Betakarítási idő

, , , , , , , ,

Termesztési forma

, , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Verde a Costa Bianca Mángold bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük