Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag

1 490 Ft

A legkorábbi spenót, amely át is telel.

Elfogyott

Leírás

Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag

A Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag nagyon gyorsan növő fajta spenót, nagy, erős leveleket hoz. Szép rozettát képez, színe középzöld. Különösen finom aromája miatt nyersen, spenótsalátaként is érdemes megkóstolni. Kora tavaszi, őszi termesztésre valamint tél alá vetésre is alkalmas.

Sortávolság: 25-35 cm, a magokat érdemes 3 cm-re vetni egymástól.

A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, a Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és termesztették. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül került a XVI. és XVII. században.

Különleges íze miatt vannak ugyan akik nem szeretik, de magas fehérje-, ásványi anyag- és vitamintartalma következtében csecsemők és felnőttek számára egyaránt javasolt táplálék.

Környezeti igény:

A termesztési gyakorlatban a spenótot a hidegtűrő növények közé sorolják. Növekedése számára az optimális hőmérsékleti érték 15-16 °C körül van. Csírázása néhány fokkal a fagypont felett, már 3-4 °C-on megindul, 18-20 °C-on néhány nap alatt lejátszódik.

Magszárképződéshez viszonylag meleg, 20 °C körüli hőmérséklet szükséges. A nyári forróságot nem bírja, a nagy melegben alig fejlesztenek lombozatot, gyorsan magszárba mennek. Hidegtűrő képessége jó. Általában a – 4-5 °C-ot károsodás nélkül elviseli, de az ún. áttelelő fajták a -15 °C-os hideg esetében sem károsodnak.

A spenót hosszú nappalos növény, 15-16 órás megvilágítás hatására 15-21 °C-on már magszárat fejleszt. A magszárképzés magasabb hőmérsékleten már rövidebb megvilágítás hatására is bekövetkezik.  A hosszabb nappalok hatására jelentős mértékben csökken a tenyészideje, de ezzel együtt a termésmennyiség is kisebb lesz.

A talaj nitrogénellátottsága nagymértékben meghatározza a termésmennyiséget, a kálium a betegség-ellenálló képességére és a hidegtűrésére van kedvező hatással. A félmikro elemek közül, más zöldségfélékhez képest nagyobb mennyiséget a vasból és a magnéziumból vesz fel. Ennek a harmonikus pótlására szükség esetén a KERTMESTER fermentált bio trágyánk alkalmas.

A Verdil (téli óriás) spenót rövid tenyészideje lehetőséget ad az elővetemények termesztésére és az utóhasznosításra, így a korán lekerülő spenót után vethetünk rövid tenyészidejű sárgarépát, ültethetünk kései káposztaféléket, babot, őszi és téli retket, másodvetésű uborkát. Az őszi vetés előtt termeszthető borsó, korai burgonya, korai káposztafélék, rövid tenyészidejű sárgarépa és petrezselyem, hónapos retek, fejes saláta, uborka, cékla.

Szaporítás:

A spenótot kizárólag helyrevetéssel szaporítjuk. Három szaporítási időpontot különböztetünk meg, tavaszit, nyárit és őszit. A kora tavaszi vetést kora tavasszal, amint a talajra lehet menni, elkezdhetjük, és egészen április közepéig, egyes fajtákat április végéig szakaszosan vethetjük. A nyári vetések ideje július vége, augusztus vége, az ennél későbbi vetések már keveset teremnek. Ebben az időben viszonylag nagy annak a veszélye, hogy gyorsan magszárba megy a spenót, ezért a fajták helyes megválasztására különösen nagy figyelmet fordítsunk. Az őszi – szeptemberi – vetést átteleltetjük, és csak kora tavasszal szedjük.

Vetés szabadföldbe: március első fele-április első feléig, augusztus második fele, szeptember második fele

Betakarítás ideje szabadföldön: április első fele-május első feléig, szeptember második fele, március

Tartalom: kb. 30 g mag

Ezermagtömeg: 12,75 g

A Verdil (téli óriás) spenót biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

A spenótnál egy beállt biokertben valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni, melyet az alábbi videó mutat be:

CSIGACSAPDÁK

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS rovarölő gombakészítményt használni.

A levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát, de ellenük legfeljebb a PrevB2 narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Verdil (téli óriás) spenót Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

 

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , , ,

Betakarítási idő

, , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Verdil (téli óriás) spenót bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük