White gem paszternák bio vetőmag

1 100 Ft

Nagyméretű paszternák

1 készleten

Leírás

White gem paszternák bio vetőmag.

A White gem édes és gyenge paszternák. Kúp alakú gyökere van. Mindenekfölött alkalmas nehéz talajokra.

Áprilisban kell vetni, jóval a petrezselyem és sárgarépa után. Sokkal ellenállóbb a petrezselyemnél, ahol az nem él meg, ott a paszternák bírhatja.

Hosszú tenyészidejű (160-180 napos), félhosszú gyökerű (25-30 cm), krémszínű, a húsa fehér, nagyon finom ízű. Késő ősszel szedjük fel, a fagyokat is jól tűri.

Édeskés, aromatartalma magas. Friss fogyasztásra, pürének és szárításra is alkalmas. Reformkonyhák, diéták fontos alapanyaga.

Érdekes hogy a petrezselyem néhol nem hajlandó normálisan csírázni és nőni sem. Egy-két sikertelen év után azt szoktuk javasolni, hogy vessenek inkább paszternák magot, mert az kevésbé igényes.

Termesztés szempontjából mint minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

Fontos még az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gyökerek.

A paszternák tápanyagellátásánál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

Vetés szabadföldbe: április eleje-április vége,

Betakarítás ideje szabadföldön: október második fele-november végéig

Tartalom: kb. 5 g mag

Ezermagtömeg: 6,13 g

A White gem paszernák biológiai növényvédelme

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a pasztinák gyökerét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Vetéskor célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen. Egységesen az ARTIS nevezetű rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

Az ARTIS rovarölő gomba használata:

VIDEO

 

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A White gem paszternák Magyarországon jól bevált fajta. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A White gem paszternák vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

 

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

,

Betakarítási idő

, ,

Termesztési forma

,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„White gem paszternák bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük