Zsálya bio vetőmag

1 390 Ft

Az egyik legrégebben használt gyógynövény.

27 készleten

Leírás

Zsálya bio vetőmag

A zsálya bio vetőmag virágzási ideje: júniustól egészen augusztus végéig tart. A méhek nagyon szeretik, csak úgy vonzza magához a beporzókat.

Terebélyes, 50-70 cm magas évelő félcserje.

Vetés: Tavasszal vetjük szabadágyba, a palántákat szeptember végén ültetjük állandó helyükre 70×40 cm-es térállásban. A második évben 10-15 cm-re visszavágjuk, hogy bokrosodjon.

A zsályát kora tavasszal ültessük. Taszítja a különböző kártevőket. Magas illóolaj tartalmú, jó méhlegelő. Cserépben is nevelhető. Illóolajának erőteljes baktériumölő, vírusölő, tisztító tulajdonságai vannak. Energetizáló hatása is van.
40-60 cm magas, bokros évelő. Levelei nagyok, lándzsásak, virágai lilásrózsaszínűek, júniustól augusztusig nyílnak. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15–23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek, illatosak. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Napos területet és laza talajt igényel.

A zsálya felhasználása: a szárított leveleiből készült tea felfúvódás ellen, külsőleg borogatásként gyulladáscsökkentő hatású.

Levelének (Salviae folium) forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan használjuk.

Ültethetjük gyógynövénykertbe, napos rézsűre, nagyobb sziklakertbe, évelőágyba egyaránt, de akár napos parkolóöblök, járdaszegélyek beültetésére is használhatjuk.[1]

Önállóan vagy más fűszerekkel keverve kiváló húsfűszer, halak, sajtok, tészták ízesítésére alkalmazható. 

Erőteljes ízű, télen is zöld növény. Kiválóan illik sertéshúsokhoz, de ne hagyjuk ki a friss fűszercsokorból sem.

Vetés szabadföldbe: március-április

Betakarítás ideje szabadföldön: június második felétől szeptember végéig

Tartalom: kb. 1 g mag

Ezermagtömeg: 8,11 g

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A zsálya  Magyarországon is bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag.

A zsálya bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Aktuális biológiai növényvédelmi információkért keresse a Biokert Magazint, melyre ITT tud feliratkozni.
A Komplex Biokert működéséről pedig elérhető az online tanfolyamunk.

zsálya bio vetőmag

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , ,

Betakarítási idő

, , , , , , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zsálya bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük