Zsuzsi velőborsó 250 gr

390 Ft

Klasszikus későn érő, bőtermő, magyar fajta.

51 készleten

Leírás

Zsuzsi velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

A Zsuzsi velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag egy klasszikus magyar késői velőborsó.

Jó állóképességű, kifejezetten nagy magvú fajta, hüvelyei szép piacosak, könnyen kifejthetők. Friss fogyasztásra, házi mélyhűtésre is javasolt. A hüvelyek teljes kifejlődéséig nagyon zsenge, mégis nagy szemeket szedhetünk róla, ha azonban túl sokáig hagyjuk a növényen, megöregedhet, ilyenkor főzhetünk belőle olyan különleges ételeket, mint a borsópörkölt, vagy pürésíthetjük. Lehet belőle igazán finom száraz borsót is készíteni, ha ugyanúgy hagyjuk kiszáradni, mint a szárazbabokat szokás.

Az egészséges és vegetáriánus, vegán táplálkozásban alapvető szerepet tölt be a helyben termesztett fehérjedús élelmiszerek között. Magas a szénhidráttartalma és kalóriaértéke is majdnem egyenértékű a krumpliéval, fehérje tartalma pedig háromszor annyi. Mindezek mellett jelentős C-, B1- és B2-vitaminforrás is, amik szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Nagyon bőtermő, szép piacos hüvelyei 9-11 cm hosszúak, 8-10 szem sötétzöld, nagy méretű maggal.

Késői, hosszú tenyészidejű velőborsó, magas szárú (80-85 cm), mindenképpen támasztékkal termesszük! Nem szükséges hozzá túl erős és magas támrendszer. Egy méteres karókra akasszunk valamilyen hálót, amelyre saját maga kacsok segítségével felfut. Anélkül elfekszik a földön, amely a kórokozóknak könnyű bejutást enged és sokkal kevesebbet is terem.

Másodnövényként nem javasolt.

Nagy zöld tömege és magas fehérjetartalma miatt a teljes növény értékes alapanyag a biokertészetben. A szedés utáni maradványokat mindenképpen komposztáljuk, vagy használjuk mulcsnak, mert itt nem lép fel a “pentozán hatás”, hiszen nagyon jó a szén/nitrogén aránya.

A talajt ugyanilyen nagy mértékben gazdagítja nitrogénnel és növeli a humusztartalmat, mert nagy gyökérfelületén rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium képes megtelepedni, amelyek szükségesek a talaj természetes tápanyagellátó képességének megtartásához.

Áprilisban-májusban vessük. A folyamatos szedés érdekében szakaszolt vetése javasolt, vagy korai borsókkal illesszük vetési sorba. Érzékeny az alacsony talaj-hőmérsékletre, ezért korai vetésre nem alkalmas.

Vetőmagszükséglet: 100-120g/10 m2 .

Sortávolság: 30 – 40 cm, tőtávolság 4 – 5 cm, vetésmélység: 5 – 7 cm, (laza talajon mélyebben).

Optimális csírázási hőmérséklet 10 – 13 0C felett, csírázási idő: 9-13 nap.

Általános ellenálló képessége jó, de mivel hosszan van a termőhelyen, ezért több kártevő megtalálja.

Tipp: a káposztafélék, a retek és a korai répa jó szomszédai, de hagymát ne ültessünk mellé!

Vetés szabadföldbe: április-május,
Betakarítás ideje szabadföldön: június második fele-július vége

Tartalom: 250g

A velőborsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés ( PrevB2, vagy Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

, , , ,

Betakarítási idő

, , ,

Termesztési forma

, , ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zsuzsi velőborsó 250 gr” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…