-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Aurora chili bio paprika vetőmag
Közepesen erős chili
-
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Bolivian Rainbow chili paprika bio vetőmag
A szivárványszínű erő
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Camillo Chili paprika bio vetőmag
Saját nemesítésű ReinSaat fajta. Élénk sárgára érő jalapeno.
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Chili de Cayenne paprika bio vetőmag
Az egyik legismertebb, könnyen termeszthető chili paprika fajta.
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Elefant chili bio vetőmag
Közepesen erős chili
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Habanero Golden chili paprika bio vetőmag
Nagyon erős chili paprika
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Habanero Red chili bio paprika vetőmag
Nagyon erős chili
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Habanero Tropical Red chili paprika bio vetőmag
Nagyon csípős, zöldből pirosra érő chili fajta
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Kusburnu chili paprika bio vetőmag
Bird típusú erős chili paprika.
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Lanterna de foc chili bio vetőmag
Nagyon erős chili paprika fajta
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Mauritz chili paprika bio vetőmag
Alig csípős, dekoratív, zöldből, sötétlilán keresztül pirosra érő chili.
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Piccante a Mazzetti chili bio vetőmag
Közepesen erős chili
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Poot pepper chili bio vetőmag
Enyhén csípős chili
-
Chili paprika bio vetőmag , Fűszerpaprika bio vetőmag
Positano chili bio vetőmag
Közepesen erős chili paprika, mely csomókban terem.
Fűszerpaprika bio vetőmag
Bio fűszerpaprika vetőmag a Reinsaat kínálatából, Kínálatunkban édes, enyhén csípős és erős fajtákat egyaránt találhat.
Bővebben…
Magyarul először Szenci Molnár Albert szótárának 1604-es kiadásában fordul elő törökbors néven. A fűszerpaprika, mint árucikk, már az 1800-as évek elején megjelent a magyar piacon. Nagyarányú termesztése azonban az 1800-as évek második felében indult meg.
A török tájfajták nemesítésével jutottak el a magyar fajtákig. A ReinSaat visszanyúl ezekhez az ősi tájfajtákig, így az ellenálló képességet javítják.
A fűszerpaprika termésfalának 1 kg-ja 4,67 g karotint tartalmaz, A nyers termésfal C-vitamin-tartalma piroséréskor 300 mg%, melyet SZENT-GYÖRGYI ALBERT 1932-ben fedezett fel. P-vitamin (citrin) jelenlétét SZENT-GYÖRGYI és RUSZNYÁK mutatta ki. A termésben jelen van a P-vitamin, valamint a B1-, B2-vitamin is.
A kapszaicin a csípős ízt adó alkaloida, a termés erezetén lévő mirigyekben található. Táplálkozás-élettani hatása sokrétű. Újabban a gyógyászatban is felhasználják.
Napjainkban a különböző rendkívül csípős fűszerpaprikák hallatlan sikernek örvendenek. A Chilik rajongói ma már fesztiválokat rendeznek és a kapszaicin maximalizálásán versenyeznek.
Hazai viszonyok között a fűszerpaprika termelése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát. A fűszerpaprika a hőmérsékletre reagál a legérzékenyebben. Az országnak azokon a tájain terem biztonságosan, ahol a tenyészidőszak (április–szeptember) középhőmérséklete legalább 17,5 oC.
Az extrém chili termesztők szinte mind zárt térben, mesterséges megvilágítással termesztik a legcsípősebb fajtákat. Kiskertekben is a legnaposabb, legmelegebb helyre érdemes tenni őket.
A fűszerpaprika termesztést Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete éppen ezért Szeged környékén volt. Európában Spanyolország mellett itt, majd később Kalocsa vidékén kezdtek tömegesen termeszteni.
Reméljük, hogy a bio vetőmag fajtakínálatunkban megtalálja az igazit.
1–15 termék, összesen 26 db