-
-
Hagyma bio vetőmag
Blaugrüner Winter/Atlanta póréhagyma bio vetőmag
Áttelelésre is alkalmas bőtermő póréhagyma.
-
-
-
-
-
-
-
Elfogyott!
Gyökérzöldség bio vetőmag , Hagyma bio vetőmag
Radar vöröshagyma bio dughagyma, 500 g
Áttelelő vöröshagyma
-
Elfogyott!
Gyökérzöldség bio vetőmag , Hagyma bio vetőmag
Red Baron lilahagyma bio dughagyma, 500g
Friss fogyasztású lilahagyma, zöldhagymának kitűnő
-
Gyökérzöldség bio vetőmag , Hagyma bio vetőmag
Red Sun salottahagyma bio dughagyma 500 g
Gourmék kedvence
-
-
-
-
Hagyma bio vetőmag
RS-Zw-10.20 lilahagyma bio vetőmag
Új, ReinSaat nemesítésű, hosszan tárolható, enyhe ízű lilahagyma.
Hagyma bio vetőmag
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták
Bővebben…
Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.
Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket.
Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.
Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.
A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.
A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.
Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.
Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.
A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.
Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.
A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.
A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.
Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.
1–15 termék, összesen 23 db