bimbóskel bio vetőmag
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio bimbóskel vetőmag
Részletesen…
Sokáig növekszik, de gazdag terméshozammal hálálja meg a gondoskodást.
Eredetileg kétnyári, de zöldségként csak egynyárinak termesztjük.
A bimbóskel -12 C-ig fagytűrő. A hideg hatására nő a bimbók cukortartalma, és ez javítja az ízüket. A közép kötött, jó ásványi anyag tartalmú talajt kedveli.
Ezért keverjük össze a földet alginittel, hogy elejét vegyük a káposzta-gyökérgolyvának.
A bimbóskel fajtától függően április közepén, és május elején érdemes elvetni finoman szórva a melegágyba, vagy fóliaalagút alá. Ha a magoncok túl sűrűn állnak, egyeljük ki őket 10 cm-re.
A palántákat május közepétől június közepéig ültessük ki 40-60 cm-es tőtávolságra. Takarjuk a talajt és tartsuk nyirkosan.
Szeptember közepén csípjük le a hajtáscsúcsot, hogy a kelbimbók egyformán érjenek.Ősszel és télen aztán mindig a legnagyobb kelbimbókat szedjük le. A bimbóskel növényt többször szüreteljünk. A leveleket ne távolítsuk el, mert megvédik a bimbókat a kemény fagyoktól.
Vegyes kultúrában nagyon jól fejlődik a spenót, saláta, burgonya, cékla, zöldborsó vagy zeller mellett. Így kevésbé támadják meg a betegségek és kártevők.
A bimbóskel nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.
Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a bimbóskel kéntartalmú vegyületei (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Összesen 1 találat