-
Mángold bio vetőmag
Bionda a costa argentata 3 mángold bio vetőmag
Hatalmas, roppanós fehér levélnyelek
-
Mángold bio vetőmag
Feurio mángold bio vetőmag
Csodálatos, hatalmas rubinvörös levélnyelek egész évben
-
-
Mángold bio vetőmag
Lucullus mángold bio vetőmag
Hatalmasra növő fehér levélnyelű, világoszöld levelű mángold
-
Különleges zöldség bio vetőmag , Mángold bio vetőmag
Tre Colori mángold bio vetőmag
Mángold színkavalkád
-
Mángold bio vetőmag
Verde a Costa Bianca mángold bio vetőmag
Csodás, roppanós, hófehér levélnyelek, kompakt, egyben is szedhető növényen
-
Mángold bio vetőmag
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio mángold vetőmag fajták.
Bővebben…
A cukorrépa és a cékla közeli rokona. A kétéves növény gumót nem fejleszt, vaskos levélnyelét, fodros szélű, zöld leveleit fogyasztjuk.
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát.
A levél színe a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjed, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás
A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat!
Mind a(z) 7 találat megjelenítve