Saláta rukkola bio palánta
A saláta rukkola a kedvelt rukkola nemes formája, nagyobb, szélesebb levelekkel.
Rozettát képez, gyorsan nő, egyévesnek termesztjük. Többször vágható levele intenzív fűszeres ízű, mégis lágyabb vad rokonánál. Egymagában is alkalmas salátának.
Ültetés: márciustól szeptemberig szabad földbe, növényházban egész évben.
Sortáv: 15-20cm
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.
A tavaszi ültetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.
A saláta Rukkola őszi ültetésével is érdemes próbálkoznunk: a növény jó eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.
Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.
Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak. A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.
A Rukkola felhasználása:
A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.
A Rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.
Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.
Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.
Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.
A nemes rucola magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.
Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.
Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
A zöldség magvak illóolaj tartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.
A Rukkola bio növényvédelme
A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.
Egy beállt biokertben a rukkolánál valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.
Legjelentősebb kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel kevésbé okoz gondot. A repce érésekor, amikor annak nedvességtartalma lecsökken, akkor az azon felszaporodott földibolhák elárasztják a kerteket. A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet. Legegyszerűbb úgy időzíteni a termesztést, hogy kora tavaszi időszakban vessük és mire érik a repce, takarítsuk be.
A termesztés során egyes helyeken gondot okoznak a csigák. Az ellenük való védekezésről itt tekinthet meg videót: CSIGACSAPDÁK