Saláta rukkola

Saláta rukkola

650 Ft

Lágy ízű, zamatos, bőtermő nemes rukkola

6 készleten

Cikkszám: CS-SALATARUKKOLA-GAB-103.

A saláta rukkola  a kedvelt rukkola nemes formája, nagyobb, szélesebb levelekkel.

Rozettát képez, gyorsan nő, egyévesnek termesztjük. Többször vágható levele intenzív fűszeres ízű, mégis lágyabb vad rokonánál. Egymagában is alkalmas salátának.

Tömeg 0,5 kg
Faj

Bio besorolás

csomagolás

Saláta rukkola bio palánta

A saláta rukkola  a kedvelt rukkola nemes formája, nagyobb, szélesebb levelekkel.

Rozettát képez, gyorsan nő, egyévesnek termesztjük. Többször vágható levele intenzív fűszeres ízű, mégis lágyabb vad rokonánál. Egymagában is alkalmas salátának.

Ültetés: márciustól szeptemberig szabad földbe, növényházban egész évben.

Sortáv: 15-20cm

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

A tavaszi ültetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.

A saláta Rukkola őszi ültetésével is érdemes próbálkoznunk: a növény jó eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.

Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.

Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak. A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.

A Rukkola felhasználása:

A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.

A Rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.

Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.

Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.

Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.

A nemes rucola magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.

Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.

Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.

Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.

A zöldség magvak illóolaj tartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

A Rukkola bio növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Egy beállt biokertben a rukkolánál valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

Legjelentősebb kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel kevésbé okoz gondot. A repce érésekor, amikor annak nedvességtartalma lecsökken, akkor az azon felszaporodott földibolhák elárasztják a kerteket. A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet. Legegyszerűbb úgy időzíteni a termesztést, hogy kora tavaszi időszakban vessük és mire érik a repce, takarítsuk be.

A termesztés során egyes helyeken gondot okoznak a csigák. Az ellenük való védekezésről itt tekinthet meg videót: CSIGACSAPDÁK