Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Kápia paprikák biotermesztésben

paprika kápia2

Biokertekben és bioélelmiszer fogyasztásban európai szinten messze vezetnek a kápia paprikák.

Mi lehet ennek az oka?

Alapvetően két dologra kell gondolni.

Az egyik a könnyű termeszthetőség, ami a jó ellenállóképességből adódik.

A másik pedig a sokrétű konyhai feldolgozás.

Ezek a fajták a mediterráneumban és a Balkánon jellemzőek elsősorban, oda adaptálódtak. Hazánk éghajlata pedig egyre jobban hasonlít ezekre, főként a kiskertekben. A hőmérséklet, az UV sugárzás és a vízellátottság már szinte megegyezik a tőlünk délre fekvő európai országok 10-20 évvel ezelőtti adataival, amelyen ezek a paprikák kiválóan érzik magukat.

Nézzük végig kiváló tulajdonságaikat:

1, bő termőképesség

Kilóra és bogyószámra is ezek hozzák a legtöbb termést átlagosan.

2, hosszú tenyészidőszak

Egészen a fagyokig terem a legtöbb

3, erős növény

Általában nem kell nekik támaszték.

4, szárazságtűrés

A húsos, étkezési paprikák közül ez igényli a legkevesebb vizet és bírja legjobban a légköri aszályt

5, ellenállóképesség a hőstressznek

Mediterrán származása miatt a hőségriadókban sem áll le a bogyókötődés.

6, ellenállóképesség UV sugárzásnak

Piros színe miatt tóval ritkább a napégés, mint a fehér színű fajtákon.

7, ellenállóképesség a gombabetegségek ellen

Nemigen látni beteg egyedeket, legfeljebb vírus vagy talajban terjedő fuzárium okozhat gondot.

8, ellenállóképesség a baktériumok ellen

Magas szárazanyag tartamuk miatt húsuk kevésbé tud vizesedni, ami a baktériumok fő bejutási oka

9, ellenállóképesség kártevők ellen

Nem kedvencei sem a tetveknek, sem a poloskáknak.

10. nagyon magas antioxidáns tartalom

A fűszerpaprikával megegyezők a beltartalmi értékeik. Teljes-piros érésben a legtöbb hasznos bioaktív anyagot tartalmazzák a paprikák között!

11, kiváló ízanyagok

A zöldségkrémekhez ezek a legjobbak.

12 sokféle feldolgozási lehetőség

Szárítható, süthető, tölthető, zöldségkrém, ajvár készíthető belőle.

13 helybevetésre ez a legalkalmasabb paprika

Mindegyik vethető április közepén fészekbe, szabadföldön is.

Mindezekből látható, hogy a bioélelmiszer fogyasztását preferáló, egészséges életmódot és környezetvédelmet fontosnak tartó emberek miért termszetik és vásárolják szívesen a kápia paprikákat, nézzük hát, hogy miből lehet választani:

A Reinsaat biodinamikus nemesítésében is központi helyet foglalnak el ezek a fajták, elsősorban a zöldségkrémek előállítására is alkalmas, nagyon strapabírók.

Az Ajvarski nevéhez híven balkáni eredetű fajta, amely az ajvár paprikakrém közkedvelt alapanyaga. Vastag húsa, édes íze, roppanós állaga miatt frissen is nagyon szeretik. Különösen vonzó a bogyók nagy mérete. Elsősorban szabadföldi termesztésre használják, nagyon későig terem és zölden is finom.

A Cornetto dél-olasz fajta, amelynek bogyó mérete kicsit kisebb az előzőnél, igényei viszont szerényebbek és több termést köt. Ezt fólia alatt többen termesztik, mert fagyokig megtartható, de szabadföldön is kiváló.

A Corno Rosso szintén olasz fajta és ugyancsak bőtermő, de fő erénye a termések hatalmas mérete. Akár 20 cm-t is eléri a bogyók hossza, vastag húsú termései pedig 200 g-ot is nyomhatnak. Elsősorban friss fogyasztásra, piaci értékestésre termelik a biogazdálkodók. Érdemes fólia alatt is termelni, mert maximális termőképességét úgy éri el. Igazán finom, édes íze van, amely már zölden is érezhető.

A Dulce Italiano a legismertebb olasz kápia, amely könnyen felismerhető hullámos alakjáról és begyűrt végéről. Mérete nagyon nagy, de húsa csak közepesen vastag, de ropogós. Sokat terem, de kevésbé igényes, mint a Cornos rosso. Aromája zöld-piros érés között a legfinomabb.

A Julietta egy nagyon ritka, vírusrezisztens, biodinamikus fajta. Vírusoknak ellenálló kápiák általában hibridek a konvencionális termesztésben.

A Karmen a Biokiskertben legtöbbet vásárolt fajta. Korán kezd teremni és valóban a fagyok viszik el az utolsó termését. Ez a leghálásabb szabadföldön. Bogyómérete közepes, de egész tenyészidőszakot tekintve összességében ez hozza a legtöbb termést.

A Korosko, egy koszovói tájfajta, amely nagyon jól érzi magát a magyar biokertekben. Nagy, 15 cm hosszú termése szép, hegyes, ragyogó piros. Sokat terem. Nagyra nő, karózni kell, de nagyon bőtermő és egyáltalán nem érzékeny az erős sugárzásra, vagy a légköri aszályra.

A Kurtovska, szerb fajta, amely a legellenállóbb fajta a különböző betegségeknek, én szinte soha nem láttam rajta problémát.

A Pilunca nagy méretű, nehéz, húsos bogyójáról híre, amely nagyon finom ízű. Csodaszép a termése és fóliás termesztéssel fagyokig megtartható.

A Piquilo, a legújabb fajtánk, az egyetlen snack típusú kápia hihetetlenül sok terméssel!!! A gyerekek kedvence.

A Roviga a legnagyobb és legpiacosabb saját nemesítésű ReinSaat Lamuyo típusú kápia paprika. Akár 30 cm hosszúra és 300 g súlyúra is megnőhet. Szabadföldi és fóliás termesztésre egyaránt alkalmas.

A Sweet Palena a Dulce Italiano párja, amely kevésbé begyűrt végű, de hullámos és annél nagyobb bogyójú (25 cm, 200 g). Vírusrezisztens.

A Kasaya, egy különleges, aranysárgára érő kápia paprika.

 

Jó válogatást!

 

 

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe