Mutsu

Mutsu

23 500 Ft

Egyik legkiválóbb ízvilágú, ellenálló biotermesztésre ideális fajta.

31 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-SAJ-042.
Kategóriák: , .

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse igen nagy, hosszúkás, enyhén bordázott.

Húsa fehér, roppanós lédús. Karakteres, fűszeres ízű.

Tömeg 30 kg
Faj

MUTSU ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gombabetegségekre (főként varasodásra) legkevésbé hajlamos intenzív almafajta.

Nemesítésénél a Goldent és ősi Japán alma fajtákat használtak.

Fája fiatal korban erősen növekszik és elég nagy lomkoronát nevel. Nem lehet belőle kordont, vagy egyéb intenzív formát nevelni. Későn fordul termőre, de rendkívül ellenálló és hosszú az élettartama. Bőtermő, de esetenként előfordulhat alternácia, amikor egy-egy túlkötéses év után “pihen” a fa. Ezt metszéssel és termésritkítással csökkenteni lehet és érdemes is!

Nagyon sok népszerű fajta porozza, ezért termékenyülési problémák kiskerti viszonyok között nemigen vannak. A Florina, a Staymared vagy a Freedom is alkalmas rá. A saját pollenje viszont steril. Október első felében lesz szedés érett, januártól fogyasztható májusig.

A Mutsu alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse igen nagy (230-250 g), hosszúkás, enyhén bordázott, héja sima és napégésre hajlamos. Színe gyönyörű világoszöld, mely később sárgásra változik. Napos oldalán barnás bemosódás lehet. Erős gyümölcse jól szállítható, nem barnul, nem sérül. Húsa inkább fehér, mint sárga, roppanós lédús. Fantasztikusan finom, karakteres, fűszeres íze van, amely tárolás folyamán egyre édesebb lesz. Ez azért van, mert idővel veszít a savaiból. Érés elején karakteres édes-savas íze a tárolás alatt egyre édesebb lesz, veszít savaiból. Kellemes, fűszeres, édeskés íze a tárolóban alakul ki.

Mutsu alma BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

Az almának több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben, de biológiai védekezésre -főként kártevők ellen- szükség lehet.

Az alma legfőbb betegségei, a varasodás és a lisztharmat, melyek ellen ezt a fajtát nem szükséges védeni. A gyümölcsmonília viszont ugyanúgy megtámadja a sérült gyümölcseit, mint más almákat. Ez ellen a gyümölcsök épségét kell védeni. A sérüléseket leggyakrabban az almamoly okozza.

Az almamolynak köszönhetők a “kukacos” gyümölcsök és a rengeteg moníliás gyümölcsrothadás. A kártevő ellen petefürkészeinkkel és Dipel bakteriális készítménnyel védekezhetünk.

Ha komoly moníliás fertőzés előfordul az egyik évben, akkor a következőben muszáj védekezni ellene. Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk Bio lemosó, két komponensű készítményt.

A talajon telelő kórokozókat Tyra gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON-nal pedig permetezzük a fát virágzáskor és utána azonnal.

Kártevői közül legtöbb figyelmet az almamoly és a levéltetvek igénylik biotermesztésben. Tetvek közül leggyakrabban a szürke- és zöld almafa levéltetű okoznak gondot. Ezek legyengíthetik a fákat, ezért ha túlságosan elszaporodnak, akkor, bevethetünk narancsolajos- (BORAQUA), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes kétpettyes katicákat telepíteni, mert az alma levéltetvek egész vegetációban megtalálhatók a fákon. A narancsolajos és neem készítmények nem bántják a katicákat.

Mindenképpen telepítsünk (februártól-áprilisig) ragadozó atkákat, mert az egész fa egészségesebb lesz tőlük!

Mutsu alma ültetése

A fák- és cserjék ültetésénél ugyanazokat a szabályokat kell betartani:

Legfontosabb, hogy minél nagyobb ültetőgödröt ássunk, vagy fúrjunk nekik. Első két évben leginkább csak azt a gödröt fogják benőni a gyökerek, tehát a felvehető tápanyag- és víz mennyiségét a laza talaj térfogata határozza meg. Mivel a növények is annál nehezebben törik át gyökereikkel a talajt, minél kötöttebb, ezért, kötött talajokon akár 1 m3-es gödör sem lehet indokolatlan, míg homokon elég lehet egy 50×50 cm-es.

A gödröt rétegelve töltsük vissza.

Eltérő a hozzáadott anyagok összetétele laza, homokos, illetve kötött talajok esetén.

Homokos talajok

Itt legfontosabb a vízmegtartás javítása és a szervesanyag tartalom növelése, ilyenkor a gödör aljára Alginitet terítsünk szét, amely megköti a vizet, így a kiszáradás esélyét csökkenti.

Következő réteg olyan növényi hulladék, amely nem gyümölcsfákról, vagy cserjékről származik (ezek átvihetnének fertőzéseket). A gödör 1/3-át töltse ki ez és oltsuk be Agrinnal, vagy Algilbióval. Az első hatalmas mennyiségű tápanyagot termel, így segítve az eredést, utóbbi pedig a talaj biodiverzitását növeli.

Következő réteg szerves trágya, például Orgevit és Kelaterra granulált (ha tápanyaghiányos a talaj) legyen. Ebből fánként 2-3 kg szükséges, cserjéknél 50-dkg.

Erről ITT tekinthet meg videót:

VIDEO

Kötött talajok

Ebben az esteben elsődleges a lazítás, azaz a talaj levegőzésének megteremtése. Ehhez a szemcseméretet kell növelni, amelyet homokkal, kőporral, vagy perlittel történő keveréssel lehet elérni. A rétegezés itt is hasonló, de kimarad az Alginit, amely maga is agyagos, visszatemetésnél pedig kevert földet használunk.

Az ültetőgödör kiásásakor nagyon fontos figyelni a talajlakó kártevőket, közülük is a cserebogár pajorokat és a vetési bagolylepke lárváit, a mocskospajorokat. Ha egy gödörben 2, vagy annál több pajort találunk, akkor mindenképpen talajfertőtelenítést kell végezni. Cserebogaraknál NEMATOP, mocskos pajoroknál NEMASTAR készítménnyel, vagy őszi ületetéskor, vagy következő tavasszal.

A fák és bokrok gyökerét ültetéskor érdemes áztatással kezelni. Ehhez készítsünk egy akkora edénybe, amelybe be tudjuk mártani a gyökerét, vizes oldatot. Tegyünk bele Kelaterra liguidet, amely a kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítja a mellékgyökerek kifejlődéséig.

Az oldat másik összetevője a Kitozán, amelynek egy speciális hatása, hogy segíti a talajban levő mikorhizza gombák kapcsolódását a gyökerekhez, ezáltal megnövelve a tápanyafelszívás felületét és beintegrálva a növényt, az adott ökoszisztémába.

10 liter oldathoz számoljunk 50 ml Kitozánt és 50 ml Kelaterra liquidet.

Erről ITT tekinthet meg videót:

VIDEO

Amennyiben nem beállt biokertünk van, élő-, humuszos talajjal, akkor adhatunk hozzá plusz mikohizza gombákat is.

Nagyon fontos, hogy az általunk kialakított teljes technológia egységben működik jól. Az ebben használt élő szervezetek működését megakadályozza minden sejtméreg. Ilyenek a növényvédőszerekben levő kemikáliák, különösen a réz. A legfontosabb mikorbiológiai készítményeink hatását teljesen lerontja minden más, mesterséges baktériumkeverék, ezért együttes használatukat nem javasoljuk!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!